Installing Joomla

Мар’їнське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області попереджає про те, що підвищена кількість нітратів у свіжих овочах є шкідливою для здоров’я людини, особливо, – дітей, та надає рекомендації, що доцільно робити в домашніх умовах, аби звести до мінімуму цей небезпечний вплив.

Нітрати – це солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі (у ґрунті, воді). Азот, поряд з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, зокрема, і овочів. Нітрати входять до складу багатьох добрив.

Безпечною щодобовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла, що становить близько 350 грам.

Нітратів у свіжих продуктах утримується не дуже багато. Їх кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад, якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому приміщенні при кімнатній температурі. Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів, а, заодно, і збільшенню кількості нітратів.

Необхідно знати, що з водою та овочами до організму людини надходить від 75 до 90% від загальної кількості нітратів.

Найбільш високі рівні нітратів виявлено в овочах, при цьому встановлено залежність вмісту нітратів від виду, сорту та умов вирощування.

Справжнім "заводом" нітратних овочів можуть стати теплиці, тому що там салат і зелена цибуля вирощуються дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Саме недостатня кількість світла та ще й значне мінеральне підживлення сприяють накопиченню в овочах нітратів.

При варінні і тушкуванні нітрозоаміни в значно більшій мірі випаровуються, тому при приготуванні капусти, буряка, кабачків не потрібно їх закривати кришкою.

Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:  найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня; 

 у листі петрушки, кропу, селери їх на 50—60% менше, ніж у стеблі; 

у листі капусти нітратів на 60 – 70% менше, ніж в качані – не давайте його дітям.

у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м'якоті – не змушуйте дітей виїдати кавун близько до шкірки

незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі,
огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в самій шкірці. 

Накопичення нітратів в овочах мг/кг сирої маси: 

високий (до 5000) рівень: салат, шпинат, кріп, буряк, кінза, листова капуста, редис, зелена цибуля, селера ; 

середній (600-300): кольорова капуста, кабачки, гарбуз, ріпак, редька, бруква, хрін, білокачанна капуста, морква, огірки.   

низький (80-100): горох, щавель, квасоля, картопля, помідори, цибуля ріпчаста, дині, кавуни, фрукти, ягоди.  

Вміст нітратів різний не тільки в окремих культурах, але й в сортах. 

  Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їх кількість все-таки можна.

Первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя, що покриває качани; видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%.

Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

Замочування продуктів у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.

Бланшування  та відварювання овочів  у великій кількості води, зменшує наявність нітратів у 2-3 рази. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні.  

Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника. На продукцію, що реалізується на ринках, – висновки лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. На імпортні овочі – висновки державної санепідекспертизи, сертифікати відповідності. Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю. Не беріть овочі та фрукти з ознаками гнилі за зниженими цінами, у цих овочах накопичуються не тільки нітрати, але й токсичні метаболіти мікроскопічних пліснявих грибів – патулін, які є надзвичайно канцерогенними.

Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію: рівень нітратів у перевірених овочах, прізвище продавця, дату перевірки. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.   

Що робити при отруєнні нітратами:

- викликати швидку допомогу;

- до приїзду швидкої промити шлунок самостійно (дати випити підсоленої води, щоб спричинити блювоту, після цього прийняти абсорбент – активоване вугілля, після можна випити міцний солодкий чай з лимоном).    

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

Нещодавно розміщене

 

 

Вугледарська міська рада:

85670 м. Вугледар Донецької області

вул. 30-річчя Перемоги, будинок 16

телефон приймальні +38 06273 64274

vug.v@dn.gov.ua vmr@vugledar-rada.gov.ua

 

  

euroflayer

google play app store

 

 

 

Гаряча лінія Вугледарської

міської ради: 0800505456

Графік роботи: щоденно у робочі дні

з 08.00 до 12.00 та з 13.00 до 17.00

(п’ятниця та передсвяткові дні до 15.45)